Gömülü yirmi yaş dişleri neden çekilmelidir?

Üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik diş) ağızda en son çıkan dişlerdir. Genelde 17-25 yaş arasında çıkmaya başlarlar. Eğer doğru pozisyonda çıkar, çevre dokulara zarar vermezse bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur.

Ancak gömük dişler genellikle çene darlığı problemi yüzünden çıkamaz ya da aksi-yatay yönde ilerleyerek komşu dişlerin köküne zarar verir. Bazı durumlarda ise dişlerin bir kısmı çıkar, ancak yeterli yüksekliğe ulaşamaz. Bu dişler henüz çıkmamışsa diş hekimine giderek durum hakkında bilgi edinilmeli ve dişlerin neden olabileceği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve diş eti hastalıkları gibi sorunlar oluşmadan dişin çekilmesi sağlanmalıdır. Bu dişler ağrımaya başladığında antibiyotik kullanmak, sorunu kısa süreli çözmektir. Ayrıca bu dişlerin erken dönemde alınmasıyla birlikte nedeni tespit edilemeyen çene ağrıları, hareketli protezlerin doku uyumsuzlukları, diş eti hastalıkları ve tümör gelişimi gibi bazı riskler de ortadan kalkabilir.

Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Olur?

Gömülü dişin üzerindeki diş eti dokusu açıldıktan sonra kemik ve bağlayıcı dokular uzaklaştırılır ve diş çekilerek açılmış olan diş eti dikişle birleştirilir. Çekimden sonra hastanın ağız bakımına özen göstermesi ve diş hekimi tarafından önerilecek antibiyotik, ağrı kesici, antiseptik ağız gargarası gibi ilaçları kullanması gerekir. Operasyondan 1 hafta sonra dikişler alınır.

Yirmilik Diş Çekimi Diğer Diş Çekimlerinden Farklı mıdır?

Yirmilik dişin konumuna, şekline ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilir. Çekimden sonra bazen dry soket denilen bir iyileşme bozukluğu yaşanabilir. Fakat birkaç gün içinde sorun düzelir.