Diş Eti Hastalığı Nedir?

Diş eti hastalığı; dişin yumuşak dokusunun bakteriyel enfeksiyona uğraması olarak adlandırılır. Diş eti dokuları dişi destekleyen ve koruyan yapılardır. Sağlıklı diş etleri açık pembe rengindeyken enfeksiyona uğrayan diş etlerinde zamanla kızarma ve tahriş meydana gelerek iltihap ortaya çıkar. Zamanında müdahale diş eti hastalığı olan bireyler için oldukça önemlidir. Çünkü hastalığın ileri seviyelere ulaşması diş kayıplarına neden olmaktadır.

Diş Eti Hastalığının Nedenleri

Hastalığın başlıca etkeni, kötü ağız hijyenidir. Ayrıca sigara, asitli içecekler, bazı sistemik hastalıklar, diş sıkma, doğru yapılmamış restorasyonlar hastalığın oluşmasını etkileyen başlıca faktörlerdir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanaması başta olmak üzere dişlerde sallanma, diş etlerinde kaşınma ve kanırtma isteği, diş eti çekilmesi, ağız kokusu, parlak ve şiş (ödemli) yüzey, kırmızı diş etleri gibi belirtiler diş eti hastalığının habercisidir. Bu tarz şikayetleriniz varsa en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Diş Eti Hastalığının Çeşitleri Neler?

Periodontal diş eti hastalıkların birçok evresi ve çeşidi vardır. Bu hastalık çeşitleri, genellikle rahatsızlığın ilerleme durumuna göre adlandırılır. Başlıca rahatsızlıklar gingivitis, kronik periodontitis ve agresif periodontitis hastalıklarıdır.

Gingivitis

Gingivitis diş eti hastalığını en hafif evresi olarak adlandırılır. Bu aşamada diş eti etinde kızarma ve şişlik görülür, fırçalama esnasında kanama olabilir. İyi bir tedavi planlaması ile kısa sürede ağız hijyeni geri kazanılır.

Periodontitis

Diş eti dokularında enfeksiyonun yayılma gösterdiği aşamadır. Diş etinde çekilme, boşluk ve apse gibi rahatsızlıklar görülebilir

Kronik Periodontitis

Bu aşama diş eti hastalığının en ileri seviyesidir diş etlerinde yaşanan enfeksiyona bağlı olarak hastada kemik kaybı görülmeye başlar. Kronik periodontitis çeşitli cerrahi tedaviler uygulanır. Tedavi aşamalı olarak birden fazla seansta tamamlanır.

Diş Eti Hastalığı Tedavi Fiyatları Ne Kadar?

Diş eti hastalıkları tedavi fiyatları hastadan hastaya değişmektedir. Kullanılacak tedaviler, seans süresi, hekim tecrübesi, kliniğin konumu periodontal rahatsızlıkların tedavisinde fiyatı belirleyen ana etkenlerdir. Daha detaylı bilgi için kliniğimizi arayarak randevu alabilirisiniz, en doğru fiyatı ilk muayeneden sonra alacaksınız.

Diş Eti Rahatsızlıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Uzman hekimlerimiz ilk olarak hastanın röntgenini çekerek işlemlere başlar, ardında fiziksel olarak ağız muayeneniz yapılarak tüm bulgular bir arada değerlendirilir. Hastanın ihtiyacı olan tedavi planlaması yapılarak işlemlere başlanır. Hastalığın evresine bağlı olarak cerrahi yöntemlere gerek duyulup duyulmayacağı bu aşamada belirlenir.  Genellikle tedaviye ilk olarak diş taşı temizliği yapılarak başlanır.

Küretaj

İleri seviye tartar ve plakların diş ve diş etlerinden uzaklaştırılması amacı ile diş eti ceplerinin derinlemesine temizlenmesi işlemidir. Bu tedavide amaç diş sağlığı korumak için diş ceplerinde birikmiş mikrop ve diş taşı oluşumlarının temizlenmesidir. Derinlemesine yapılan bu işlem sayesinde enfeksiyonun diş köküne ilerlemesi önlenmiş olur.

Kemik Grefti

Kemik grefti, diş eti hastalığı nedeniyle çene kemiği üzerinde yaşanan kemik kaybını durdurmak ve kemik yapısını güçlendirmek amacıyla yapılır. Bu tedavide yapay greftler veya hastanın kendi kemik dokusundan alınan greftler ile kemik kaybı yaşanan bölgede tekrar kemik oluşması sağlanır.

Flep Operasyonu

Flep operasyonu, iltihaplı dokuların sağlıklı dokulardan uzaklaştırılmasıdır. Diş etleri uyuşturulduktan sonra kemik açığa çıkacak şekilde diş eti yüzeyleri açılır. Tüm iltihaplı dokular temizlendikten sonra hastanın ihtiyacına bağlı takviyeler sonrası diş etleri kapatılır. Böylece sağlıklı doku yapısı korunarak hastalık ilerlemesi durur.

Diş Eti Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

Diş eti hastalığı rahatsızlığının bir çok sebebi olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda C vitamini eksikliği de  diş eti hastalığına neden olduğu  anlaşılmıştır.

Diş eti hastalığı düzenli diş fırçalamanın yanında diş ipi ve gargara kullanımı ile güçlendirilebilir.

Diş etleri ileri seviye olmayan rahatsızlıklarda ortalama 7 ile 10 gün arasında iyileşmektedir. 

Bilgi ve Randevu

Randevu Formu

    Uzman Hekim Kadrosu

    Bölgenin en iyi uzman hekim kadrosuna sahibiz.

    20+ Yıllık Deneyim

    Köklü geçmişimizle esenyurt bölgesinde hizmet vermekteyiz.

    Diş Sağlığı Merkezi

    Ağız ve diş sağlığı merkezi olarak bölgemizde tekiz.

    Sedasyon

    Bölgesinde sedasyonla tedavi uygulayabilen tek kliniğiz.